top of page

Het beste uur voor foto's?

Een vraag die ik als fotograaf vaak krijg: “Welk tijdstip kunnen we best reserveren voor onze fotosessie?”

"Het gouden uur"

Of je er nu zelf op uit wil trekken om foto’s te nemen of je wil graag een fotoshoot op locatie reserveren bij een fotograaf, het mooiste uur is volgens mij het gouden uur. Klinkt al mooi op zich hé?


Maar wat is dat nu?

Het gouden uur is het eerste en laatste uur zonlicht van de dag. Elke dag begint en eindigt dit op een ander tijdstip. Wil je graag weten op welk tijdstip, dan heb je verschillende apps en websites die dit voor jou berekend hebben. Zelf gebruik ik de app “golden hour”.


Waarom gouden uur het beste uur is?

De zon staat op het laagste punt van de dag. Hierdoor krijg je mooie langgerekte schaduwen, veel contrast in de lucht en een mooie warme tint in je foto’s. De voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat de zon schijnt 😉 Rond de middag heb je het tegenovergestelde, de zon staat dan op het hoogste punt van de dag. Hierdoor krijg je heel scherp wit licht, weinig contrast in de lucht en lelijke schaduwen op gezichten.


Zwangerschapsshoot tijdens het gouden uur
zwangersschapsshoot en gezinsshoot tijdens het gouden uur


Wat als de zon niet schijnt?

Vaak zijn mensen bezorgd wanneer het bewolkt is op de dag van de fotosessie. Die bezorgdheid is echt nergens voor nodig. Wanneer het bewolkt is wordt alles veel zachter, ook de huid! Wanneer je doorheen de dag gaat fotograferen kan je dus eigenlijk beter hopen op bewolking dan op een stralende zon 😉.Gezinsshoot op een bewolkte en mistige dag
Gezinsshoot op een bewolkte en mistige dag


3 tips wanneer je zelf wil gaan fotograferen tijdens het gouden uur


1. Wees op tijd

Het gouden uur duurt niet zo lang dus zorg ervoor dat je zeker op tijd ter plaatse bent om alles vast te leggen. Zo kan je de overgang naar het gouden uur meemaken en kan je doorgaan tot het ‘blauwe uur’ begint. Het blauwe uur volgt ’s avonds na het gouden uur. Hoewel dit ‘blauwe uur’ noemt heb je eigenlijk maar ongeveer een kwartiertje om van het mooie blauwe licht te genieten voordat het donker wordt.


2. Kan je zelf de instellingen van je camera aanpassen? Hou dan zeker rekening met het volgende:

  • Stel je witbalans in zodat deze op een warmere tint staat. Je kan natuurlijk achteraf de temperatuur en tint gaan aanpassen in bewerkingsprogramma’s zoals Lightroom, maar het is natuurlijk makkelijker als alles op voorhand juist staat ingesteld dat bespaart je werk nadien.


  • zijn je foto’s te donker? Bekijk dan eerst je sluitertijd. Een sluitertijd van 1/100 zal lichtere foto’s maken dan een sluitertijd van 1/500, maar hoe lager je sluitertijd hoe meer kans op bewegingsonscherpte in je foto’s. Zelf probeer ik bij het fotograferen van kinderen niet onder 1/400 sluitertijd te gaan om de onscherpte te vermijden.


  • Heb je je sluitertijd aangepast naar het laagst mogelijke zonder dat je onscherpte krijgt en is het nog steeds te donker? Dan kan je de ISO-waarde van je fototoestel gaan verhogen. Maar let wel op, hoe hoger de ISO hoe meer ruis er op je foto’s zal zitten. Wanneer je met een ISO-waarde van 100 te donkere foto’s hebt, breng dan stapje voor stapje de ISO-waarde omhoog tot je tevreden bent van de belichting in je foto.


  • Bij het fotograferen van personen kan je erop letten dat de zon achter je onderwerp staat. Op die manier schijnt de zon niet in de ogen van de persoon die je wil vastleggen op beeld. Zo vermijd je dichtgeknepen ogen en een verwrongen gezicht op de foto ;) .

De zon achter het koppel op de fotosessie tijdens het gouden uur
De zon achter het koppel op de fotosessie tijdens het gouden uur


Wil je graag een fotosessie vastleggen tijdens het gouden uur?

Kijk dan snel naar de beschikbare tijdstippen in de online agenda, waar je ook onmiddellijk je fotosessie kan vastleggen.

Natuurlijk kan je ook nog steeds boeken via een berichtje op Facebook of Instagram of stuur me een mailtje.

208 weergaven0 opmerkingen
bottom of page